Podcast


Oduvek ste želeli da se okušate u ulozi urednika sopstvene radio ili TV emisije, a kasnije te emisije da podelite sa ljudima širom interneta? Ne znate kako? Evo odličnog, rešenja za vas koje se zove Podcast!  U nastavku teksta saznaćete nešto više o tome koja je  funkcija Podcasta i na koje načine se Podcast fajlovi mogu deliti, te kako napraviti jedan Podcast fajl i čemu sve to?



U najkraćim crtama...


Podcast?
Podcast predstavalja audio, video, PDF ili ePUB zapis u digitalnoj formi, koji se može deliti putem interneta. 

Koji je adekvatan prevod i šta tačno zači naziv Podcast?

Oko tog pitanja još uvek se lome koplja. Njazastupljenije su dve verzije odgovora...

Prva verzija (meni dopadljivija i realnija) jeste da ime Podcast potiče od složenice reči POD (Play On Demand - reprodukcija na lični zahtev) i Broadcasting (emitovanje).

Druga verzija (lično je smatram alavom i bezobraznom) jeste da pojam Podcast potiče od složenice reči iPOD i Broadcasting.

Pretpostavljam da znate šta je iPOD, pa ako verujete ili smatrate da je drugi odgovor tačniji molio bih vas da odgledate video pod naslovom "Has Apple Really Ever Invented Anything?" »

(fotograflija preuzeta sa stranice audiostacja.pl)


Podcast fajlovi mogu se deliti putem veza/linkova sa nekog satja (naravno prethodno moraju biti uplod-
ovani na neki host server) ili putem RSS-a stranice čiji Podcast pratite (koji vas obaveštava vas o tome kada je nova emisija objavljena).


Podcasting?
Recimo da imate mogućnost za download neke radio emisije sa interneta koja je "spakovana" u mp3 fajl - takav način distribucije neke emisije predstavlja Podcasting.

Dalje, "skinuli" ste sa interneta epizodu vaše omiljene informativne emisije u recimo MP4 (MPEG-4) video formatu - i ovaj način distribucije jedne video emisije naziva se Podcasting.

Deljenje fajlova u PDF formatu (digitalnih knjiga npr.) takođe predstavlja Podcasting.

Koje su beneficije? Pa vidite i sami... U vašoj omiljenoj radio ili TV emisiji, te digitalnoj knjizi, možete uživati u nekoj čekaonici, gradskom prevozu, reprodukujući ih na svom prenosnom uređaju - netbook-u, tabletu, mp3 playeru i danas sve češće na mobilnom telefonu itd.

(fotograflija preuzeta sa stranice devianart.com)


Podcaster?
Sad kada ste saznali osnovne detalje vezane za Podcasting, želite sami da snimite jednu emisiju i "zapakujete" je recimo u mp3 fajl, a potom da je podelite sa ljudima postavljajući je na neki host server za besplatan download...

E vidite, kada to uradite postajete Podcaster...

Dakle, rešili smo tri nedoumice i saznali šta je to Podcast, zatim Podcasting i na kraju Podcaster...

Za kraj još nekoliko rečenica o beneficijama Podcastinga...

Ako sve do sada navedeno sagledate iz drugog ugla, možete videti kako vam se pruža mogućnost da sami pokrenete sopstveni Podcast  - audio ili video kanal. Možete biti urednici sopstvenih radio/TV emisija a da vam za to nisu potrebni radio/TV frekvencija, radio ili TV predajnik, razna odobrenja i sl.

Kako snimiti i napraviti jednu Podcast emisiju, te kolika finansijska ulaganja iziskuje jedan takav poduhvat saznaćete u sledećem članku...



*(deo teksta naveden u ovom članku preuzet i preveden sa stranice Podcast-Wikipedia )

*(Interesantan članak na temu Podcast: šta, kako i zašto možete pročitati na stranici copypaste.ba »)

0 Comments »

Leave a comment






Mobile View
Template modified for blog modd4fun by modd4fun*
Powered by Blogger Skins
Theme: TheBuckmaker | Free Wordpress Templates