HTML Tryit Editor - uradi sam

Kako postaviti Tryit HTML editor i kako omogućiti posetiocima da vežbaju HTML/JavaScript na vašoj web stranici? U nastavku članka saznajte odgovor na ovo pitanje. Posetite veze do "materijala" pomoću kojih ćete moći postaviti veoma jednostavnu, ali funkcionalnu verziju jednog takvog editora na vašu web stranicu. Ali prvo da razjasnimo neke stvari...



Šta je zapravo Tryit tj. HTML editor? U najkraćim crtama, Tryit ili HTML editor je jednostavno radno okruženje namenjeno testiranju HTML/JavaScripti, pre no što ih primenite na svoju web stranicu. U bukvalnom prevodu Tryit (probaj/isprobaj). Dakle, jedan deo (blok) editora je predviđen za unos skripte (npr. nekog gadžeta), dok je drugi deo rezervisan za prikaz rezultata.

Jedan od popularnijih editora takve vrste jeste ovaj na stranici W3 Schools ovde  »

Kao što vidite na primeru W3 Schools editora, njegova leva strana predviđena je za unos skripti, dok će sa desne strane editora u predviđenom polju biti prikazani rezultati.

Još jedan editor takve vrste, predstavljen je u vidu gadžeta i nalazi se na stranici gadgetoon.blogspot.com, a zove se Tryit Editor Gadget. Njegova osnovna namena ista je kao i kod gore pomenutog, osim što je ovaj predviđen da bude gadžet na nečijoj web stranici.

Gadgetoon Tryit editor je besplatan, ali u svom sklopu sadrži reklame, što upada u oči, pa će uz original biti predstavljena i verzija bez reklama. Linkove za download potražite na kraju članka. Za koju god verziju da se odlučite (ili embed code u drugom slučaju), skriptu  primenite na vašu web stranicu ili blog, bilo u prostor predviđen za članak, ili u prostor rezervisan za gadžete.

Treća opcija jeste da editor predstavite u obliku posebne HTML stranice - iste onakve kakva je priložena u download paketu Gadgetoon Tryit editora bez reklama (pogledaj veze).

0 Comments »

Leave a comment






Mobile View
Template modified for blog modd4fun by modd4fun*
Powered by Blogger Skins
Theme: TheBuckmaker | Free Wordpress Templates